Kesä-Helsinki paikallisen silmin

Haastattelimme paikallista helsinkiläistä, HELtoursin perustajaa, Riku Nurmista. Lue Rikun vinkit hänen suosikkipuuhistaan kesä-Helsingissä ja tutustu HELtoursiin, jonka retkillä pääset tutustumaan Jopon selässä pääkaupunkimme salaisiin polkuihin, kulmiin ja tarinoihin.

Mitä kesä merkitsee sinulle?

Tahdon nauttia kesästäni ulkoillen ja luonnossa liikkuen. Pyöräilyretkiä tarjoava HELtours syntyikin keväällä 2014, kun halusin hyödyntää kattavaa matkailualan työkokemustani ja samalla nauttia mahdollisimman paljon Suomen ihanasta, mutta lyhyestä kesästä.

Miksi mielestäsi Helsinkiin kannattaa tulla kesällä?

Kesä-Helsingistä saa energiaa, kun mielenkiintoisia tapahtumia pakkautuu muutaman kuukauden pituiselle ajanjaksolle, ja luonnon vehreys verhoaa kaupungin, on tunnelmallisia kesäöitä, uimista ja saunomista.

Missä näkee parhaiten paikallisten kesämeininkiä?

Ulkona puistoissa. Ensin niihin tullaan ruskettumaan tai lenkkeilemään ja iltapäivällä pussikalja-piknikille. Talvella ei tästä ole tietysti jälkeäkään ja sillon kaupunki elää suureksi osaksi sisätiloissa.

Mikä on Helsingin “tuntematon helmi”?

Talkoovoimin vuonna 2011 rakennettu Suvilahden DIY skeittiparkki, jossa nuorimmat rullalautailijat ovat juuri oppineet kävelemään.

3 parasta Helsingissä:

1. Paras maisema?
Kannattaa mennä ihailemaan iltaa johonkin saareen, josta näkee Helsingin. Vaikka Vallisaareen tai Kivinokalle. Silloin ymmärtää Helsingin eroavaisuuden muista pääkaupungeista – luonnonrauhan, josta voi katsella Helsinkiä.

2. Paras paikka löhöillä auringossa?
Jokaisella on varmasti omansa, mutta mulle Stadissa kasvaneena se on uimastadion eli Stadikka.

3. Paras sadepäivän puuha?
Omatoiminen maisteluretki Hakaniemen Kauppahalliin toimii aina, ja jos on yksin liikkeellä, reippaasti vaan juttelemaan eläkeläisille. Niistä saa ihanaa jutusteluseuraa. Voisin myös kuvitella pyöräileväni sateessa jonnekkin saunaan, silloin se sauna tuntuisi erityisen ansaitulta. Lasten kanssa puolestaan menisin Oodiin pelaamaan lautapelejä – Talvella New Yorkista kotoisin oleva perhe oli ihmeissään, kun kaupungin keskellä on luottokorttivapaa, kaikille avoin sisätila.

Mikä olisi hyvä pyöräreitti ensikertalaiselle Helsingissä?

Helsingissä rupeaa tiettyinä vuorokaudenaikoina olemaan jo pyöräruuhkia, joten kannatta hyödyntää rantareittejä. Niistä löytää rauhaa ja ihania luontoefektejä. Kannattaa harkita myös eri vuorokauden aikoja, kuten aamupäivää ja iltaa, sillon on seesteistä ja saa valokuviin upeita fiiliksiä.

Miten HELtoursin pyöräretket auttavat näkemään Helsingin uudella tavalla?

No itseasiassa, ei pelkästään näkemään vaan myös aistimaan erilaisia tuoksuja, kuuntelemaan ääniä ja ymmärtämään kaupunginosien erityispiirteitä. Vuorovaikutteisilla kierroksillamme on usein matkailijoita eri maanosista ja on todella koukuttavaa sekä avartavaa vertailla erilaisia kulttuureja ja elintapoja. Valmistelimme palkitulle kierroksellemme reitin ja siihen sopivat keskustelun aiheet, mutta lopullinen elämys tehdään yhdessä matkailijoiden kanssa jutustelemalla ja kotikaupunkiamme aistien.

Ensimmäiset asiakkaamme olivat Bill Gatesin lähipiiriin kuuluvia henkilöitä, joita kiinnosti pyöräilyn lisäksi erityisesti verotus. Hilary Clintonin neuvonantaja taas ihastui Goodion suklaaseen ja Jasper Pääkkösen kanssa esittelimme Sompasaunaa mm. Esquire ja Vice -lehtien journalisteille – Jopoilla, aikamoista!

Katso lisätietoja HELtoursin nettisivuilta ja varaa kesäretkesi!